powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ο Μέσι άξιζε τη χρυσή μπάλα: Ορίστε η απόδειξη



Μπορεί να προκάλεσε έκπληξη η ανακήρυξη του Λιονέλ Μέσι ως καλύτερου ποδοσφαιριστή του Μουντιάλ, αν και στα τελευταία ματς δεν είχε "φανεί" για την Αργεντινή. Πολλοί αναρωτιούνται το πώς και το γιατί επιλέχθηκε ο Αργεντινός. Διαβάστε όλες τις απαντήσεις!

Αμέσως μετά τη λήξη του μεγάλου τελικού του Μουντιάλ ανάμεσα σε Αργεντινή και Γερμανία η FIFA ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της διοργάνωσης, του καλύτερου τερματοφύλακα, του καλύτερου νεαρού παίκτη, αλλά και του πρώτου σκόρερ.


Ωστόσο, η έκπληξη του κοινού όταν πήρε το βραβείο του MVP του Μουντιάλ ο Λιονέλ Μέσι ήταν μεγάλη. Ο λόγος; Επειδή ο Αργεντινός έμοιαζε "χαμένος" στα τελευταία ματς της ομάδας του. Ακόμα και τη βραδιά του τελικού που όλοι οι φίλαθλοι της Αργεντινής περίμεναν τον Μέσι να πάρει στις πλάτες του ένα ολόκληρο έθνος, χαρίζοντάς τους το κύπελλο, αυτός στάθηκε κατώτερος των προσδοκιών.

Η FIFA όμως του έδωσε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη, φέρνοντας δεύτερο τον Τόμας Μίλερ που στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής και τρίτο τον εξαιρετικό στο Μουντιάλ, Άριεν Ρόμπεν που ήταν το βασικό γρανάζι για την πορεία της Ολλανδίας.

Ποιος επιλέγει τον καλύτερο παίκτη του Μουντιάλ;


Η ερώτηση πολλών ήταν, πώς διάλεξε η FIFA τον πολυτιμότερο παίκτη. Την ευθύνη να αναδείξει την κορυφαία τριάδα ποδοσφαιριστών του τουρνουά λοιπόν έχει η ειδική ομάδα αναλυτών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η οποία βρισκόταν και στα 64 παιχνίδια της διοργάνωσης παρατηρώντας και καταγράφοντας όλα τα στατιστικά των παικτών στον αγώνα. Στη συνέχεια η λίστα με τους τρεις παίκτες στέλνεται σε μια ομάδα διαπιστευμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι ψηφίζουν ποιον παίκτη κατά τη γνώμη τους θεωρούν ως καλύτερο της διοργάνωσης.

Πότε γίνεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη του MVP;

Η ψηφοφορία γίνεται πριν την έναρξη του μεγάλου τελικού. Οπότε ο Μέσι είχε ψηφιστεί ως ο καλύτερος παίκτης του Μουντιάλ, πολύ πριν χάσει η Αργεντινή το τρόπαιο από τους Γερμανούς. Ακόμα κι αν τραυματιζόταν δηλαδή ο Αργεντινός, ή ακόμα κι αν περνούσε απαρατήρητος (όπως σχεδόν έγινε), θα έπαιρνε το βραβείο του MVP.

Τι είναι η ειδική ομάδα αναλυτών και από ποιους αποτελείται;

Από το Μουντιάλ της Αγγλίας το 1966 η FIFA μέσω μιας ειδικής ομάδας αναλυτών ποδοσφαίρου, παρακολουθεί και βγάζει αναλυτικές μελέτες για όλους τους αγώνες του Μουντιάλ, τις οποίες στη συνέχεια στέλνει σε κάθε ομοσπονδία που έλαβε μέρος.


Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας κλήθηκαν 13 γνώστες του αντικειμένου από όλο τον κόσμο για να παρέχουν την καλύτερη ανάλυση στα 64 ματς.

Αναλυτικά τα άτομα που αποτελούν την ειδική ομάδα της FIFA:

Ζεράρ Ουγιέ (Γαλλία)

Ραούλ Αρίας (Μεξικό)

Γκάμπριελ Καλντερόν (Αργεντινή)

Ρίκι Χέρμπερτ (Νέα Ζηλανδία)

Αμπντέλ Μ. Χουσείν (Σουδάν)

Κουόκ Κα Μινγκ (Χονγκ Κονγκ)

Ιοάν Λουπέσκου (Ρουμανία)

Γινές Μελέντες Σότος (Ισπανία)

Τσουνεγιάσου Μιγιαμότο (Ιαπωνία)

Σάντεϊ Ολίσε (Νιγηρία)

Τζέιμι Ροντρίγκες (Ελ Σαλβαδόρ)

Μίξου Παατελάινεν (Φιλανδία)

Θίοντορ Γουάιτμορ (Τζαμάικα)

Γιατί Μέσι και όχι Μίλερ-Ρόμπεν;


Μπορεί ο Μέσι να μην κατέκτησε το Μουντιάλ, ωστόσο πήρε σπίτι του το βραβείο του καλύτερου παίκτη της διοργάνωσης. Συνεχίστηκε έτσι μια παράδοση από το 1994 (τότε πήρε το Μουντιάλ η Βραζιλία και τον τίτλο του MVP ο Ρομάριο) που θέλει παίκτες που παίρνουν το τρόπαιο του πρωταθλητή, να μην παίρνουν αυτό του καλύτερου παίκτη:

Μουντιάλ 1998: Πρωταθλήτρια Γαλλία - Καλύτερος παίκτης: Ρονάλντο (Βραζιλία)

Μουντιάλ 2002: Πρωταθλήτρια Βραζιλία - Καλύτερος παίκτης: Όλιβερ Καν (Γερμανία)

Μουντιάλ 2006: Πρωταθλήτρια Ιταλία - Καλύτερος παίκτης: Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία)

Μουντιάλ 2010: Πρωταθλήτρια Ισπανία - Καλύτερος παίκτης: Ντιέγκο Φορλάν (Ουρουγουάη)


Επίσης συγκρίνοντας τα στατιστικά των τριών καλύτερων κατά τη FIFA παικτών της φετινής διοργάνωσης, δηλαδή τους Μέσι, Μίλερ και Ρόμπεν, προκύπτουν τα εξής:

                    Μέσι*                 Μίλερ                     Ρόμπεν                
Γκολ/αγώνα (μ.ο)    0.57   0.71      0.43
Σουτ/αγώνα    3.29   2.29      2.71
Επιτυχημένες ντρίμπλες/αγώνα    6.57   1.57      4.86
Καθοριστικές πάσες/αγώνα    3.14   1.86      2.29
Δημιουργία Ευκαιριών/αγώνα    3.29   2.29      2.43
Επιτυχημένες πάσες    80%   75%      86%
Σουτ στο στόχο    40%   57 %      90%

* Τα στοιχεία είναι από την ιστοσελίδα "squawka.com".

Όπως βλέπουμε, ο Αργεντινός υπερτερεί των άλλων δύο διεκδικητών της χρυσής μπάλας σε τέσσερις βασικές κατηγορίες (τονισμένες), που μελετάει η ομάδα αναλυτών της FIFA, έναντι μιας που υπερτερεί ο Μίλερ και δύο που υπερτερεί ο Ρόμπεν.


Κρίνοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω και αφού η Αργεντινή έφτασε και στον τελικό της διοργάνωσης, το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη δεν μπορούσε παρά να πάει στον Λιονέλ Μέσι.

Πηγή: Contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ