powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Τα 20 σπουδαιότερα ντέρμπι του πλανήτη! ( Ε' Μέρος)!


 Ε' Μέρος!


 8: ΝΑΣΙΟΝΑΛ-ΠΕΝΙΑΡΟΛ ( Uruguayan Superclassico)

Η αρχαιότερη κόντρα στο ποδόσφαιρο πλην Βρετανίας είναι αυτή της Ουρουγουάης ανάμεσα σε Νασιονάλ και Πενιαρόλ.

Η κόντρα τους ξεκίνησε επειδή η Πενιαρόλ δημιουργήθηκε από Άγγλους εργάτες-μετανάστες στην Ουρουγουάη  το 1891, ενώ η Νασιονάλ ήταν η πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε από ντόπιους (1899) και αποτελούνταν αποκλειστικά από ουρουγουανούς. Τα χρώματα μάλιστα της Νασιονάλ δείχνουν τον πατριωτικό χαρακτήρα της καθώς είναι το κόκκινο, το μπλε και το άσπρο, χρώματα της σημαίας του Χοσέ Αρτίγκας που είναι ένας τεράστιος εθνικός ήρωας στη χώρα και ονομάζεται πατέρας της Ανεξαρτησίας της Ουρουγουάης.

Τα ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι πάντα εκρηκτικά, καθώς οι οπαδοί των 2 ομάδων δημιουργούν μία απερίγραπτη  ατμόσφαιρα στο γήπεδο με τα εκατοντάδες καπνογόνα, τα κορεό και το ασταμάτητο τραγούδι από όλο το γήπεδο για 90 λεπτά.

Το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ματς για την Ουρουγουάη φαίνεται από το ότι το 80% των φιλάθλων της χώρας υποστηρίζει μία από τις 2 ομάδες. Η Νασιονάλ έχει κατακτήσει 44 πρωταθλήματα και 3 Copa Libertadores, ενώ η Πενιαρόλ 49 πρωταθλήματα και 5 Copa Libertadores.




7: ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ( Northwest Derby)

Οι δύο αυτές ομάδες γεννήθηκαν για να μισιούνται ή καλύτερα το μίσος τους υπήρχε πριν καν δημιουργηθούν.

Το Μάντσεστερ είχε μεγάλο ανταγωνισμό με το Λίβερπουλ από τη Βικτωριανή περίοδο καθώς το πρώτο φημιζόταν για την μεγάλη βιομηχανία του ενώ το δεύτερο για το λιμάνι του. Η κόντρα τους όμως ξεκίνησε όταν στο Μάντσεστερ δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κανάλι πλοίων έτσι ώστε ότι υλικά χρειάζονταν τα εργοστάσια της πόλης να περνούσαν αμέσως στην πόλη και να μην περνούσαν από το λιμάνι του Λίβερπουλ πρώτα. Το κανάλι μάλιστα όταν ολοκληρώθηκε το 1894 ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο. Όλα αυτά όμως είχαν μεγάλες επιπτώσεις στο λιμάνι του Λίβερπουλ αφού αυτό παρήκμασε και απολύθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι, έτσι δημιουργήθηκε το μίσος προς την πόλη του Μάντσεστερ.

Αυτό το μίσος πέρασε και στις ποδοσφαιρικές ομάδες και μάλιστα στο επάνω μέρος του σήματος της Γιουνάιτεντ υπάρχει ένα καράβι που συμβολίζει το κανάλι της πόλης κάτι που δεν αρέσει καθόλου στους φίλους της Λίβερπουλ.

Τα επεισόδια μεταξύ οπαδών είναι πολύ συχνά και για λόγους ασφαλείας τα ματς γίνονται νωρίς το μεσημέρι για να μην καταναλώνονται πολλές ποσότητες αλκοόλ από τους οπαδούς και να αποφεύγονται τα έκτροπα.

Τα εκατομμύρια των φίλων των 2 ομάδων σε όλο το κόσμο διαμάχονται για το ποια είναι η πιο μεγάλη ομάδα στο νησί. Η Γιουνάιτεντ έχει 20 πρωταθλήματα, 11 κύπελλα, 4 λιγκ καπ, 3 κύπελλα πρωταθλητριών και 1 κύπελλο κυπελλούχων. Η Λίβερπουλ έχει 18 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα, 8 λιγκ καπ, 5 κύπελλα πρωταθλητριών και 3 κύπελλα Uefa.



6: ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ-ΦΛΟΥΜΙΝΕΝΣΕ ( Fla-Flu)

Το μεγαλύτερο ντέρμπι στη χώρα που το ποδόσφαιρο λατρεύεται όσο τίποτα άλλο είναι αυτό ανάμεσα στη Φλαμένγκο και τη Φλουμινένσε.

Η κόντρα των 2 ομάδων ξεκίνησε το 1911 όταν 10 δυσαρεστημένοι ποδοσφαιριστές της Φλουμινένσε αποχώρησαν από τον σύλλογο και εντάχθηκαν στη Φλαμένγκο η οποία έως τότε δεν είχε ποδοσφαιρικό τμήμα.

Το πρώτο ματς μεταξύ τους το παρακολούθησαν μόνο 800 άτομα, όμως σύντομα οι βραζιλιάνοι ταυτίστηκαν με τις δύο ομάδες και το 1963 το ντέρμπι τους έσπασε κάθε ρεκόρ προσέλευσης θεατών στο κόσμο καθώς το ματς το παρακολούθησαν επίσημα 194.603 θεατές, ανεπίσημα ο αριθμός ίσως να ξεπερνάει τις 200.000. Το ντέρμπι αυτό όπως και όλα μεταξύ τους έγινε στο θρυλικό Μαρακανά έδρα και των δύο.

Η Φλαμένγκο έχει κατακτήσει 6 πρωταθλήματα Βραζιλίας, 32 πρωταθλήματα Καριόκα (πρωτάθλημα του Ρίο ντε Τζανέιρο), 3 κύπελλα Βραζιλίας και 1 Copa Libertadores. Η Φλουμινένσε έχει 4 πρωταθλήματα Βραζιλίας, 31 πρωταθλήματα Καριόκα και 1 κύπελλο Βραζιλίας.






Δείτε το Α' μέρος ΕΔΩ

Δείτε το B' μέρος ΕΔΩ

Δείτε το Γ' μέρος ΕΔΩ
Δείτε το Δ' μέρος ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ